7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde büyük buluşma…
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) Düzenlediği 7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK 7) 16-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) Düzenlediği 7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK 7) 16-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak. Kongre, konularında dünya çapında otorite olmuş saygın bilim insanlarını yedinci defa bir araya getiriyor.
Beyaz et sektörünün, 32 yıldır ülkemizde en üst düzeyde temsilcisi olan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR), 2011 yılından beri iki yılda bir düzenlediği “Uluslararası Beyaz Et Kongresi”nin yedincisini, artan uluslararası katılımla 16-20 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştiriyor.
Beyaz et üretiminde dünyada 9’uncu sırada yer alan Türkiye beyaz et sektörü, yeni dünya düzeninde daha sağlıklı bir gezegen sağlamak için çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim uygulamalarında bir üst seviyeye geçmeye hazırlanıyor. Sektör bu gelişimlere ulaşmak amacıyla; yatırımlar yapıyor, dünya genelinde geliştirilen en son teknolojileri ve bilimsel çalışmaları yakından takip ediyor ve iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Beyaz Et Kongresi ile dünyadaki bilim insanları, uzman ve paydaşları ortak bir platformda bir araya getirme misyonunu üstleniyor.
UBEK’in başlangıcından bu yana başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Necmettin Ceylan: “Türkiye’de beyaz et sektörüne yönelik uluslararası katılımla düzenlenen en büyük ve önemli kongremiz 7. UBEK, yaşanan ekonomik krizlere, yakın çevremizdeki savaşlara ve gıda sanayiine karşı bilim dışı söylemlere rağmen artan ilgiyle gerçekleştirilecek.” diyerek, “Her seferinde olduğu gibi 2025 yılında da kongremizi daha üst noktalara taşıma azmi ve motivasyonu ile hazırlıklarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Hedefimiz; 7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde sektörün tüm paydaşlarını, bilimsel yaklaşımı ve sürdürülebilirliği amaç edinerek sektöre hizmet eden sizleri daha gelişmiş içerik ve daha güzel bir ortamda ağırlamak.” şeklinde konuştu.
Ayrıca özellikle kaynakların israf edilmeden etkin kullanımın önemini de vurgulayan Prof. Dr. Necmettin Ceylan “Dolayısı ile yedinci kongremiz özellikle üretim verimliliğini daha üst boyutlara taşımak üzere akıllı tarım ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi yeni uygulamalar yanında, verimli üretim modelleri, hastalık kontrolü, ürün kalitesi ve etkin kaynak kullanımı alanlarındaki gelişmeleri öne çıkaracak bir program üzerinde yoğunlaşacaktır..” açıklamasını yaptı.
Dünya bilim insanları, beyaz et sektörünün yeni dünya yol haritasını Türkiye’de çizecek…
Kongreye, dünya çapında sayılı uzmanlardan Prof. Dr. Aaron Cowieson, C Daniel Parker, Dr. Faegheh (Fifi) Zaefarian, Jordi Nicodem, Murat Yakar, Prof. Dr. Nadia Everaert, Dr. Nicholas Dorko, Jr., Prof. Dr. Sjaak de Wit, Prof. Dr. Munir Iqbal, Doç. Dr. Ilias Chantziaras, Prof. Dr. M. Reza Abdollahi, Dr. Tolga Erkuş, Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu, Carlos F. Suárez Isaacs, Prof. Dr. Massimiliano Petracci, Prof. Dr. Clara Marín Orenga ve Prof. Dr. Antônio Mário Penz Junior da konuşmacı olarak yer alıyor.
Kongrede sektörel gelişmelerin pek çok yönüyle görülüp, incelenebileceği çok sayıda firmanın yer aldığı stantlardan oluşan büyük çaplı bir fuar da katılımcılara önemli katkı ve fırsatlar sunuyor. Aynı zamanda 59 poster bildirimi sunulan kongreye, Türkiye’deki kanatlı eti sektörü alanında uzman ve bilim insanı yetiştiren çeşitli fakültelerden 60 öğrenci, burslu olarak katılıyor. Tüm bunlara ilave olarak 3 farklı firmanın uydu sempozyumları ile de oldukça zengin bir içerik sunacak olan 7. UBEK, bu çok yönlü bilim, teknoloji ve sanayi iklimi ile beyaz et sektörünün geleceğe ilişkin stratejilerini belirlemede önemli bir rol oynayacak.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) hakkında:
"Damızlık Tavukçuluk Derneği”, damızlıkçıların sorunlarını çözmek amacıyla 07 Ocak 1993 tarihinde kurulmuş, 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği" (BESD-BİR) adını almış ve daha geniş tabanlı yeni bir oluşum gerçekleştirilmiştir. Yumurta ve et yönlü damızlıkçı firmaların yanında, kanatlı eti üreten kesimhane sahibi firmalar da 2006 yılına kadar Dernek çatısı altında birlikte yer almışlardır. 2006 yılında Tüzükte yapılan bir değişiklik sonucu ise, yumurta yönlü damızlıkçılar dernekten ayrılmış, piliç ve hindi eti üreten firmalarla et yönlü damızlıkçı firmaların BESD-BİR üyelikleri devam etmiştir.
BESD-BİR ülkemiz kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.
Derneğin çalışma alanları ise şöyle özetlenebilir.
Üyeler ve kamu kuruluşları arasında iletişim ve koordinasyonu sağlamak,
Piliç eti ve hindicilik sektörünün gelişmesini, kanatlı eti üretim politikasının ülke yararına oluşturulmasını sağlayacak faaliyet ve girişimlerde bulunmak,
Sektörle ilgili bilgileri toplayarak istatistiki değerleri oluşturmak ve ilgililere duyurmak,
Kaliteli ürün üretimini teşvik etmek, üretim ve tüketimi artırıcı çalışmalar yapmak,
Piliç ve hindi eti ürünlerine olan talebin artırılmasına ve ihracat imkânlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak
Kanatlı eti ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası konferans, seminer ve sempozyumlar düzenlemek,
Sektör sorunlarına çözümler bulmak üzere ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlamak,
Kanatlı etinin besleyici değerinin topluma anlatılması yönünde basın ve sosyal medya aracılığı ile tanıtım faaliyetleri yürütmek,
Üyelerin teknik, teknolojik ve işletme problemlerine çözüm getirecek tedbir ve çarelerin tespit ve tayinine katkıda bulunmak, danışmanlık hizmeti vermek,
Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen toplantı ve fuarlarda, özel ve tüzel kişiler nezdinde sektörü temsil etmek, gerekli iletişimi sağlamak
BESD-BİR'e kayıtlı bugün 21 üye firma bulunmaktadır. Bu firmaları temsil eden 114 üyenin katılımıyla oluşan Genel Kurul, 3 yıl süreyle görev yapmak üzere Yönetim ve Denetim Kurullarını seçer. Derneğin İcra Kurulu, tam gün çalışan genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, teknik eleman, muhasebe elemanı ve sekreter olmak üzere 6 personelden oluşmaktadır.
BESD-BİR, iki senede bir “Uluslararası Beyaz Et Kongresi” düzenlemektedir. Kongre, sektörün bilim ve teknolojiyi paylaşması, yayması ve dünyaya daha güçlü entegrasyonu açısından önemli bir misyon taşımaktadır.
BESD-BİR, IPC (International Poultry Council) Uluslararası Kanatlı Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olup Türkiye kanatlı eti sektörünü diğer 23 ülke arasında uluslararası platformda temsil etmektedir.
BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır. Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Gıda Sanayii ve Hayvancılık Meclisleri ve Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonuna üyelikleri aktif olarak devam etmektedir. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilci sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
YORUMLAR